Goedele Liekens: het finale kampvuur.
Drie maanden al houdt Temptation Island televisiekijkend Vlaanderen in de ban. In de marge van het veelbesproken programma maakte Goedele Liekens na zeven jaar haar comeback op het Vlaamse scherm. In de talkshow ‘Goedele On Top’ interviewde ze de deelnemers van Temptation Island over hun relaties, gevoelens en seksualiteit. De opvolger staat al in de steigers: dit najaar starten de opnames van Sex Tape, waar ze het seksleven van gewone mensen zal evalueren. “Ik haat het als ze me de sekskoningin noemen. Ze zeggen tegen Bo Coolsaet toch ook niet koning penis?”

Eén ding moet je ze bij Vijf en Vier nageven: ze durven. Terwijl VTM de talentenshows tot in de treure uitmelkt en Eén met De Columbus het zoveelste nietszeggende ‘Ik ga op reis en neem een BV mee’-programmaatje’ lanceert, tekenden  de SBS-zenders voor dé vernieuwing van het jaar: talkshows over reality-programma’s. “Een schitterend idee vind ik dat. Café De Mol op Vier marcheert ook blijkbaar. Je zal zien, dat wordt een trend,” zegt Goedele Liekens, terwijl ze me een glas champagne aan haar ruimte eettafel uitschenkt. Ze heeft redenen om een flesje te kraken want haar online-programma scoort zo goed dat het nu zowel op de website als op de zender Vijf te zien is. “Normaal zou ik in de luwte enkel een onlineprogramma maken, maar dat draaide dus even anders uit,” lacht ze.

Je hebt altijd programma’s gehad op televisie. Vond je dat online-gebeuren niet wat in tweede klasse spelen?

LIEKENS: “Helemaal niet. Online is de toekomst, de jonge generatie is er dol op. ‘Jij bent die mevrouw van Temptation Island,’ riepen een paar middelbare studenten naar me toen ik hun klas seksuele opvoeding kwam geven. Mijn schare fans groeit, dus. (lacht) Ik heb in mijn carrière nooit voor de betreden paden gekozen. Niks is makkelijker dan voor de openbare omroep een reisprogramma of een quizje maken. Dan weet je sowieso dat je een half miljoen kijkers hebt. De laatste jaren kies ik vooral mijn programma’s op inhoud, niet op de drager. Plus: het hoeft ook niet meer rond mij of BV’s te draaien. Ik vind het zalig om een programma met gewone mensen te maken.”

Die gewone mensen doen wel mee aan een ongewoon programma. ‘Ik begrijp niet dat Goedele zich met de kandidaten van Temptation Island inlaat,’ hoorde je op menig tv-redactie.

LIEKENS: “Ik erger me aan het misprijzen waarmee sommigen over die deelnemers praten. Zonder ooit met hen gesproken te hebben. Da’s geen teken van intelligentie. Omdat ze anders denken, moet je ze nog niet verafschuwen. Oké, ik zou ook niet graag hebben dat mijn dochter aan TI meedoet, maar ik vind het wel boeiend om die mensen hun drijfveren te kennen. Ik heb die reflex altijd gehad. Ooit werkte ik als psychologe in een gevangenis met levenslang veroordeelden. Als je bevooroordeeld bent, hou je dat geen dag vol.”

Uit onderzoek blijkt dat vooral hoger opgeleiden naar Temptation Island kijken.

LIEKENS: “Mij verwondert dat niet. Mensen met een hoger diploma zijn minder conformistisch, ze zitten niet in met hun imago. Ze zijn zelfzeker en zeggen gewoon: ‘Weet je wat, ik kijk gewoon naar Temptation Island.’ Het zijn maar de wannabe-intellectuelen die er hun neus voor ophalen. Ze denken dat het bon ton is om TI af te breken, maar hebben daar geen zinnig argument voor. Het is dezelfde soort dat vroeger met de programma’s van VTM lachte of ‘uit principe’ niet naar de Hollandse zenders wilden kijken. Ze zetten een masker op om bij de intellectuele klasse te horen die nooit de hunne zal zijn. Als je twee seconden met hen discussieert, vallen ze door de mand. Ik heb écht geen boodschap aan zo’n mensen, die klasseer ik verticaal.”

Toch liet ook jij soms een kritisch ballonnetje op.  ‘Waarom doet een braaf, intelligent meisje zoals jij aan Temptation Island mee?’ vroeg je aan zowat elke vrouwelijke deelneemster. Ben je daar ondertussen al achter gekomen?

LIEKENS: “Bij de vrouwelijke vrijgezellen is dat duidelijk: de nieuwe vrouw van Koen Wauters worden (red; Valerie De Booser deed ooit mee aan TI); waarmee ik bedoel dat ze hun fifteen minutes of fame willen verzilveren. Het is nu voor hen het moment om een kledinglijn op te starten of een bekende voetballer te strikken. Voor de mannelijke vrijgezellen geldt dit ook, al heb ik de indruk dat die meer profiteren van hun deelname. Veertien dagen cocktails op een exotisch eiland slurpen en ondertussen achter de vrouwen aanzitten, dat trekt mannen in het algemeen wel aan. (grijnst)

Zover ben ik mee, maar wat is je drijfveer om als koppel aan dat programma mee te doen? En kom niet af met ‘om onze relatie te testen’.

LIEKENS: (lacht) “En toch geloven ze dat echt. Dat klinkt naïef, maar niet in het hoofd van een 20-jarige. Wij geloven dat de tijd wel zal uitwijzen hoe sterk onze relatie is, maar dit is de instant-generatie: ze willen onmiddellijk aan hun lief tonen dat ze de ware zijn. Eigenlijk zijn het romantische zielen. Mezdi, bijvoorbeeld, wou op dat eiland aan Danielle bewijzen dat zijn bedrog in het verleden maar éénmalig was. Ik kan hun gedachten volgen, maar ik ga geen deelname aan Temptation Island als relatietherapie voorschrijven.”

Wat is je vooral opgevallen tijdens al die gesprekken met de deelnemers?

LIEKENS: “Dat ze verliefdheid met liefde verwarren. Tim, die Deborah opzij zette, was het schoolvoorbeeld, maar ook binnen de andere koppels speelde dit. Ze denken: ‘Als we een goed koppel zijn, dan kunnen er geen gevoelens voor een ander ontstaan.’ Dat is natuurlijk klinkklare onzin. Zelfs mensen die in een perfecte relatie zitten, kunnen verliefd worden op een ander. Vergeet niet, verliefdheid is heel situationeel. Een exotische omgeving, lekker weertje, veel drank, emotioneel onder druk staan, afgezonderd zijn van de rest van de wereld – dat is de ideale voedingsbodem om verliefd te worden. Bij acteurs die weken lang op een filmset staan, zie je dat ook gebeuren.”

Het viel me op dat de man-vrouw clichés bevestigd werden. Dat vrouwen zich bij seks meer emotioneel gaan hechten dan mannen, bijvoorbeeld. Zowel Chloë als Megan nemen geen vrede met een onenightstand, ze willen een relatie. Terwijl Kevin en Joshua gewoon seks als een lustmoment zien.

LIEKENS: “Vier koppels zijn weinig om grote conclusies te trekken. Ook Tim en Fabrizio zijn verliefd geworden hé, dus het staat twee-twee. En je kan je enkel baseren op wat ze voor de camera zeggen. Vrouwen noemen passie vaak verliefdheid, terwijl mannen het geilheid noemen. Maar eigenlijk bedoelen ze hetzelfde. ‘Jij wil enkel mijn piet,’ zei Joshua tegen Megan. En ze ontkende dit niet. De pure lust speelde evenzeer bij haar.”

Tweede cliché: de vrouwen zijn geraffineerder in het overspel. Door heel verontwaardigd te reageren op Kevins eerste kampvuurbeelden, die eigenlijk weinig voorstelden, verschafte Megan zich een excuus om zich in de armen van Joshua te storten. Vorig jaar maakte Lize bij Jeffrey van een mug een olifant om met Tarzan-Ken in bed te duiken. De geschiedenis herhaalt zich. 

LIEKENS: “Ik denk echt niet dat Megan een excuus zocht om vreemd te gaan. Die hing al in de touwen door haar rampzalige relatie met Kevin. De eerste die haar een beetje zou optillen, zou meteen de prins op het witte paard worden. Hierdoor was ze een vogel voor de kat. Ze kende Joshua een half uur en zei: ‘Voor het eerst voel ik me zo goed bij iemand.’ Dat ze met hem seks had was een logisch gevolg van haar gevoelens. Bovendien til ik nogal zwaar aan het ‘koekerond’-mopje dat Kevin maakte. Als je zegt dat de kaas uit je vriendins oren loopt, zie ik een vernederingspatroon. Later heb ik mijn mening over Kevin herzien, maar in het begin leek hij me een macho-manipulator.”

 ‘Je zit in een narcistische, manipulatieve relatie,’ zei je tegen Megan. ‘Je moet met Kevin alle contact verbreken.’ Was het aan jou om dat te zeggen?

LIEKENS: “Eigenlijk niet, maar ik doe het toch. (lacht) Ik zat gewoon in met Megan. Maar ik geef toe dat ik Kevin te hard heb aangepakt. Al blijf ik erbij dat ze best met hem kan breken. De alarmbellen gingen af toen ik hoorde dat hij haar slecht afschilderde bij zijn vrienden. Zo isoleer je iemand, hij maakt geen deel uit van je leven. (stilte) Als therapeut heb je je eigen blinde vlek. Je bent gevoeliger voor zaken die je zelf hebt meegemaakt. Op zoiets ga je overreageren. En dat was duidelijk mijn blinde vlek.”

Je verwijst naar de destructieve relatie die je zelf had met een narcist. Hoe is dat zover kunnen komen? Van een psychologe zou je toch verwachten dat die zo iemand meteen doorziet?

LIEKENS: “Goh, ik ken wel meerdere psychologen die in de val van een narcist getrapt zijn, hoor. Vergeet niet, narcisten zetten graag hoog in. Als je een sterke persoonlijkheid gemanipuleerd krijgt, dan krijgt je narcistische batterij pas extra voeding. Hoe groter de narcist, hoe hoger hij zijn slachtoffer op de maatschappelijke ladder wil zien staan. Aan het versieren van zijn poetsvrouw heeft hij niks.”

Hoe manifesteerde zich dat in jouw relatie?

LIEKENS: “Het meest wederkerend symptoom was afstoten en aantrekken. Het ene moment ben je de vrouw van zijn leven, de week erna vernedert hij je. Door bijvoorbeeld vreemd te gaan. En dat is niet zijn schuld, maar de jouwe. ‘Want ik ging bij de hoeren omdat jij me te weinig aandacht gaf.’ En als je het dan afbolt, staan ze een uur later met een gigantisch boeket rozen aan je deur. Om je de week erna opnieuw de grond in te boren. De enige manier om ervan af te geraken is een cold turkey.”

Ik kan me niet voorstellen dat je Goedele Liekens zomaar de grond in boort.

LIEKENS: “Goh, je kan elke vrouw de grond inboren: verwijten dat je huis een stinkend hol is, dat je geen goede moeder bent omdat je kinderen op internaat zitten, enzovoort. Het gevaarlijkste aan een narcist is zijn charme. Hiermee gaat ie je isoleren. Want iedereen gelooft zijn kant van het verhaal en niet het jouwe. ‘Allee jong, dat is toch de tofste, vriendelijkste man van het land?’ zeggen ze dan. Maar je bent pas een goede manipulator als je iedereen in het ootje neemt; daarom zijn narcisten zo moeilijk te ontmaskeren.”

Dé antiheld uit deze jaargang van TI is Tim. Hij wou aanvankelijk zijn vriendin Deborah ten huwelijk vragen, maar schoof na een paar dagen zijn trouwring rond de vinger van Cherish. Had je die onwaarschijnlijke switch zien aankomen?

LIEKENS: “Van in het begin was ik al wantrouwig. De manier waarop hij zijn liefde aan Deborah verklaarde was buitenproportioneel voor een normale relatie. Tim heeft volgens mij een theatrale persoonlijkheid. Alle symptomen wijzen in die richting, te beginnen met het overdreven uiten van zijn gevoelens. Dat janken, dat was toch niet normaal? Typisch voor een  theatrale persoonlijkheid is dat die gevoelens niet diep zitten: binnen de vierentwintig uur had hij identieke gevoelens voor iemand anders. Een ander kenmerk is dat metaforisch impressionistisch taalgebruik: zijn klimopverhaal, het knabbel- en babbel-gedoe, de ‘No Girls Allowed, Unless Deborah Leemans’-briefjes. Ten derde is er de drang naar aandacht, herinner je de ‘Mensen! Mensen!’ waarmee hij iedereen sommeerde om naar zijn duik in de zee te kijken. En ten slotte kunnen zo’n mensen niet inschatten wat hun gedrag bij derden veroorzaakt. Hoe hij zich in dat hutje met zijn nieuwe geliefde Cherish terugtrok en de gevleugelde woorden ‘ze is wel blond, ze heeft een mooie kont,’ tot Deborah richtte, dat was pure horror.”

“Pas op, die jongen zal vast een goed hart hebben. Ik heb eigenlijk met hem te doen, zeker nu ik hoor hoe hij op sociale media aangepakt wordt. We moeten met zo’n mensen opletten. Omdat ze van hele grote hoogtes ook diep kunnen vallen, zijn theatrale persoonlijkheden vaak suïcidaal. Ik hoop dat hij professionele hulp zoekt.”

Moet je zo’n mensen dan niet tegen zichzelf beschermen en niet aan een programma als Temptation Island laten meedoen?

LIEKENS: “Dat is de eeuwige discussie. Ook al worden kandidaten psychologisch gescreend, je kan niet alle diagnosen op voorhand stellen. Je zou achteraf kunnen beslissen om het programma niet uit te zenden, maar dat krijg je moeilijk aan een zender verkocht. Vergeet niet, die jongen is dertig jaar, hé. Dan ben je ook zelf verantwoordelijk voor de daden die je stelt. Misschien is het programma wel een zegen voor Tim. Zo krijgt hij inzicht in zijn karakter en kan hij zijn problemen laten behandelen.”

De scène waar Deborah het overspel van Tim verneemt, was hartbrekend. Vraag jij je als tv-maker nooit af of het kies is om zo’n immens verdriet in een entertainmentprogramma te exploiteren?

LIEKENS: “Da’s een moeilijke discussie. Zolang je het oprecht goed meent met die mensen, heb ik daar geen probleem mee. Ik hoorde van de persverantwoordelijke dat Deborah geen spijt heeft van haar deelname. Nu was het de korte pijn, ze had anders sowieso later hetzelfde met Tim meegemaakt. Door de massale steun die ze op sociale media kreeg en de professionele hulp van de zender, heeft ze het ook sneller kunnen verwerken. Maar de sociale media kunnen zich ook tegen je keren, zie maar wat die Marjolein uit Blind Getrouwd overkwam. Ik vind dat we al te vaak het leed van de kandidaten op de zenders steken. Het zijn niet zij die hen de huid volschelden, maar wel die ellendige trollen op Twitter en Facebook. Zonder hen zouden Tim en Marjolein nu fluitend over straat lopen.”

Akkoord, maar ze worden wel door het tv-programma in het schietkraam geplaatst.

LIEKENS: “Neen, wij zetten ze enkel in de etalage. Het wordt pas een schietkraam als de sociale media hun duivels ontbinden. Ik vind dat wij hiervoor veel te tolerant zijn. Als iemand op straat een ander een mep wil verkopen, gaat daar iemand tussen staan. Maar op sociale media grijpt niemand tegen slechte mensen in. God bespaar me dat mijn kinderen ooit bekend worden. Wat Koen Wauters met zijn dochter doet, dat zou ik nooit durven.”

Heb je er zelf al last van gehad?

LIEKENS: “Jazeker. Anderhalf jaar geleden kwam ik bij Van Gils en Gasten het verschil tussen pedofielen en pedoseksuelen uitleggen. De eerste groep heeft gevoelens voor kinderen maar doet er niks mee, de laatste gaan wel over tot strafbare seksuele stappen. Ik pleitte ervoor om pedofielen niet te veroordelen maar ze te behandelen zodat ze geen daders zouden worden. De beerput op Twitter ging meteen open: ‘Ik hoop dat ze je dochter eens drie keer op rij komen verkrachten.’ Denk je dat er toen iemand voor me opgenomen heeft? De kranten kopten: ‘Goedele onder vuur na doortocht bij Van Gils over pedofiel.’ Terwijl de journalistieke reflex had moeten zijn: ‘Wacht eens even, misschien heeft Goedele wel gelijk. Laat ons dat eens onderzoeken.’ Maar neen, ze huilden gewoon met de wolven mee.”

Zes jaar geleden liet je in Goedele Op Dinsdag ook een pedofiel opdraven.  Die beweerde dat seks tussen hem en een kind moest kunnen. Toen was het kot ook te klein. Zoek je graag de controverse op?

LIEKENS: “Absoluut niet. Die man werd toen keihard door me aangepakt. Ik wou net duidelijk maken dat pedofielen altijd hun gedrag vergoelijken: ze beweren dat de liefde van twee kanten komt. Als je dat blootlegt, dan heeft de maatschappij daar wel wat aan. Ach, ik ben gewoon vaak mijn tijd vooruit. Toen wij twintig jaar geleden in ‘Goedele Live’ een transgender uitnodigden, waren we sensatiezoekers. Vandaag maakt Eén er een docusoap over en gaan ze bij VTM wellicht de nobelprijs krijgen omdat Bo Van Spilbeeck daar werkt. De wet van het voortschrijdend inzicht, noem ik dat. Ik heb altijd op tv over alles willen praten. Dat heeft wellicht met mijn opleiding bij de NOS te maken.”

Nu nog steeds kan er op de Nederlandse televisie veel meer. Zo mag René Van Der Gyp in Voetbal International de ene seksistische mop na de andere lanceren. Er werd zelfs met transgender Bo Van Spilbeeck gelachen. Bij ons is dat ondenkbaar.

LIEKENS: “Terwijl ze aan de andere kant de grootste voortrekkers zijn in gender-equality. Dus het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Nederlanders zijn gewoon veel opener dan ons, dat heeft met de opvoeding te maken. Tegen een Vlaams kind dat kwaad is, zeg je: ‘Ga naar je kamer en kom terug als het over is.’ Terwijl men een Nederlands kind vraagt waarom ze boos is. In die sfeer ben ik als programmamaker gevormd, daarom dat ik geen heikele onderwerpen uit de weg ga.”

Het meest spraakmakende interview tijdens Goedele On Top, vond ik dat met Cherish. Die had nog nooit van #metoo gehoord. En ze dook met Tim tussen de lakens zonder er verliefd op te zijn. Begreep jij dat?   

LIEKENS: “Ze vertelde het toch? Ze is een non met een missie: mannen ontmaskeren als bedrieger. Als kind zag ze hoe haar moeder door haar vader bedrogen werd, hierdoor heeft ze geen al te hoge pet van mannen. En ze wou graag beroemd worden. Wie geen succes heeft bij de koppelhelften, komt niet in beeld en kan de schnabbels en bekendheid vergeten. The way to fame loopt via de lakens. Ook Laetitia speelde dat spel bij Mezdi.”

Moraalfilosofe Tinneke Beekman hekelde in haar DS-column net dit aspect van Temptation Island: ‘In tijden van #MeToo zegt een vrouw openlijk dat ze seks wil inruilen voor beroemdheid en een job. Ik geloof dat er een naam is voor dergelijke praktijken.’

LIEKENS: “Pfff, dan is er veel prostitutie, hé. Ze hebben uiteindelijk ook geen seks gehad, hé? En ik vraag me af of er bij Laetitia in het begin geen échte gevoelens speelden. En ze achteraf gewoon ontkende om haar trots te bewaren. Ik denk dat als Mezdi met Laetitia verder had willen gaan, dat ze hem dan wel zou zien zitten. Dat denk ik echt.”

Welke kandidate die bij jou op de sofa kwam zitten, is je het meest bijgebleven?

LIEKENS: “Megan. Als zo’n piepjong meisje, ze is pas achttien, je zonder schroom vertelt dat ze fan is van onenightstands, ga je wel even slikken. Je ziet dat de laatste tijd steeds vaker. Meisjes willen voldoen aan dat ‘ik ben sexy’-ideaal en vergeten hun grenzen. Als je hen vraagt waarom ze met iedereen de koffer induiken hebben ze daar geen uitleg voor. Het is des te opvallender omdat de jeugd over het algemeen preutser is geworden. Check het maar in sportclubs, jongens en meisjes houden nu vaker hun onderbroek aan bij het douchen dan wij vroeger. Ze hebben ook later seks dan ons. De gemiddelde leeftijd van de ontmaagding is de voorbije vijf jaar een jaar opgeschoven.”

Maar toch sturen ze en masse naaktfoto’s naar elkaar. En de oogst is pas groot als je aan Temptation Island meedoet. Megan haar telefoon puilde uit van de dickpics.  

LIEKENS: “Inderdaad. Sexting is een leuke manier om elkaar op te winden, maar het houdt wel risico’s in. ‘Zet je kop er niet op,’ zeg ik altijd. Want je lief van nu, kan binnen twee jaar een vreselijke ex zijn. Het fenomeen heeft te maken met wat ik daarnet vertelde. Ze willen allemaal een sexy stoeipoes à la Kim Kardashian zijn. Een naaktfoto met de juiste filter zorgt ervoor dat dit kan. Vroeger moest je hiervoor al in de Playboy gaan staan, nu kan iedereen Marilyn Monroe zijn.”

Een andere trend: de tienbeurtenkaart van de plastisch chirurg die de deelnemers van TI op zak hebben. Die Rosanna van vorig jaar ziet er ondertussen als een halve vent uit.

LIEKENS: “Erg, hé? Anderzijds is het wel eens goed dat je kan zien hoe fout dit kan lopen. Want bij Vijf zitten ze ermee dat ze ongewild plastische chirurgie promoten. Veel jonge meisjes die kijken krijgen van Rosanna en Pommeline de boodschap: je natuurlijk uiterlijk is niet oké; doe maar iets aan je lippen of je kont. Promotie is cruciaal voor plastische chirurgie, want eigenlijk is het product onverkoopbaar. Niemand heeft van nature duckface-lippen, dus moet je iets onnatuurlijks gaan promoten als ideaalbeeld.”

Uit feministische hoek kwam de kritiek dat Temptation Island slutshaming in de hand werkt. Megan wordt door haar onenightstand weggezet als vunzige slet, maar Kevin en Mezdi zijn de vrolijke playboys.

LIEKENS: “Die dubbele moraal is er, maar daar zijn niet de makers van Temptation Island verantwoordelijk voor. Dat zijn de mensen op de sociale media. ‘Dat ze niet klaarkomt, dat is haar probleem,’ vertelde Kevin me. Je zou verwachten dat Twitter ontploft en ze hem als een seksistische macho wegzetten, maar dat gebeurt niet. Dat is net het interessante aan Temptation Island. Het is een venster op onze maatschappij én het houdt ons een spiegel voor. In Vlaanderen mogen mannen seksueel nog steeds meer dan vrouwen. Qua emancipatie zijn we er nog lang niet. Ik voel dat zelf ook. Vrouwen zijn nog steeds als deskundige of tv-persoonlijkheid minder geloofwaardig dan mannen. Ik haat het dat journalisten me in hun artikels ‘Sekskoningin Liekens’ noemen. Mannen ontsnappen daaraan. Niemand noemt Bo Coolsaet toch ‘Koning Penis?’ Die kleine pejoratieve details zeggen veel.”

Als seksuologe uitte je kritiek op de kandidaten hun bed-prestaties. Je had het nogal vaak over ‘de grote ontstoppingswerken’ en beklaagde de vrouwen dat ze zo weinig gebeft werden.

LIEKENS: “Op basis van de beelden die ik zag, vond ik het inderdaad geen vetpot. Konijnenseks, noem ik het. Ik heb eigenlijk wel een paar vraagjes voor de monteur van het programma. Werd er daar ook mooie slow-seks bedreven? Keken ze elkaar tijdens het vrijen in de ogen? Was er een voorspel? Een soixante-neufje? Ik wil volgend jaar een seksscène van een kwartier zien.”

Ik krijg de indruk dat er bij jonge mensen een gebrek is aan échte seksualiteit. Seks is acteren geworden. Een opvoering van het toneelstuk: ‘Zo moet je seks hebben!’ In Engeland denkt vijftig procent van de jongens dat je een goede minnaar bent als je in het gezicht van een meisje klaarkomt. Dat is een probleem.”

Vroeger kregen de makers wel eens de kritiek nogal creatief in de montage te zijn. Heb je klachten van manipulaties ontvangen?  

LIEKENS: “Neen. Ik vond het alleen jammer dat Rick Brandsteder, de presentator, die hondstrouwe Jeremy bij het kampvuur pushte om de verleiding te gaan opzoeken. En wat er bij Kevin in die hangmat gebeurde, vond ik ook nogal opgeblazen door de makers. Maar ik heb ook gezien dat Deborah serieus gespaard werd. Zij kreeg bij het kampvuur niet de hardste beelden van Tim te zien. En Mezdi speelde zelf een kat- en muisspelletje met de cameramensen.”

Met Mezdi had je het tijdens ‘Goedele On Top’ niet onder de markt. Hij kreeg het op zijn heupen dat je hem probeerde de doorgronden. Je leek me op het einde wat aangedaan.

LIEKENS: “Ik was eigenlijk een beetje kwaad op hem. Een hele namiddag had hij gelogen: over zijn deelname, over zijn verleden, over zijn afkomst… Niet alleen tegen mij, ook tegen de schminkster, en de productie. Dan denk ik, jongen, je liegt van ’s morgens tot ’s avonds, blijf gewoon thuis maar verdoe mijn tijd niet.”

Donderdag zullen wellicht meer dan een half miljoen kijkers naar de finale van Temptation Island kijken. Hoe verklaar je het succes van het programma?

LIEKENS: “Voyeurisme is een manier om jezelf beter te doen voelen. ‘Gelukkig ben ik niet zo’n bedrieger, hé’ zullen veel mannen tegen hun vrouw gezegd hebben in de zetel. Bedrog houdt ons sterk bezig. Online nieuwsmakers weten al langer dat de woorden ‘ontrouw’ en ‘affaire’ clickbait is. Iedereen krijgt er in zijn leven wel eens mee te maken, dus er is een soort herkenning. De emoties die daarmee gepaard gaan, worden wel in een kunstmatige setting gecreëerd en uitvergroot, maar ze zijn wel echt. Hierdoor kan je van het programma zeker iets opsteken. Door er met mijn dochters over te discussiëren – ‘Is het normaal dat Megan stomdronken met Joshua naar bed gaat?’ – kom ik hun normen en waarden over seks te weten. Koppels die naar TI kijken zullen getriggerd worden om over bepaalde zaken binnen hun relatie te spreken. In Vlaanderen zijn we al geen praters, dus kan ik dat als seksuologe alleen maar toejuichen.”

Tot slot: overleeft jouw relatie een doortocht op Temptation Island?

LIEKENS: “Ik weet het niet, ik denk dat je sowieso altijd een risico loopt. Het zou vals zijn om te beweren dat ik wel bestand ben tegen de verleiding. En dat geldt voor veel mensen, denk ik. Dus ik zeg het nu al: voor een BV-versie moeten ze me niet vragen. (lacht)”