Video's

VELDUIL

Iets eerder naar een interview vertrekken om nog een beetje te gaan vogelspotten en in de Prosperpolder verzeild geraken. Daar toevallig over de akkers turen en plots een roofvogel zien zitten. Een torenvalk? Neen, daar is hij te groot voor. Een buizerd? Neen, die is groter. En die heeft geen pluimpjes op zijn kop. Verdomme, welk vreemd beest is dit? Zou het? Een velduil? Nee!!!! Maar liefst een half uur bleef hij onbeweeglijk voor mijn lens zitten. Zelfs het ronken van mijn wagen stoorde hem niet.

STEENMARTER

Gisteren registreerde mijn nachtcamera in de tuin een niet alledaagse bezoeker. Een paar seconden lang verscheen er een steenmarter in beeld. Het fluwijn wordt het beestje ook genoemd, wat strookt met zijn schattig uitzicht, al zijn er ook vervelende bijwerkingen aan zijn aanwezigheid. De steenmarter is immers een opportunistische omnivoor die steeds vaker de buurt van woningen opzoekt, snuffelend naar een snelle snack. Hij duikt ook op onder moterkappen van wagens en richt daar vooral aan de bekabelingen schade aan. Vermoed wordt dat steenmarters op zoek gaan naar het vismeel dat dient als isolatiemateriaal in de bedrading. In 2005 dook een steenmarter een elektriciteitscabine in Sint-Truiden in. Een paar minuten later volgde er een explosie en had de helft van de stad geen stroom meer. De steenmarter die de kortsluiting veroorzaakte, kon het helaas niet meer navertellen.

WATERKONIJN

Deze muskusrat, of waterkonijn - klinkt sympathieker - probeert in één van de meren in Harchies (B) op een drijvende balk overeind te blijven. Het beestje is een doorzettertje, maar uiteindelijk haalt de zwaartekracht hem in.

RANSUIL II

Terwijl de jonge ransuil op de vorige video hard om voedsel bedelde, bleef zijn broer een paar bomen verder stil en onbewogen zitten. In een mooi avondzonnetje bovendien, waardoor de beeldkwaliteit helderder is.

RANSUIL

Eergisteren werd ik midden in de nacht wakker van een irritant gepiep. Het kwam uit mijn tuin, maar door de duistrernis kon ik het geluid niet thuisbrengen. Al had ik een donkerbruin vermoeden: de bedelroep van jonge ransuilen om voedsel. Vanavond begonnen ze er iets vroeger aan. Ik ging op hun gejank af en vond twee jongen in een boom zitten. Ik kon ze zomaar fotograferen en filmen. Een ware hoogdag in mijn ornithologisch bestaan. Maar waar zit de moeder?

WILDE ZWAAN

Koppel wilde zwanen zwemmen voor mijn neus in het Parc Marquenterre, een prachtig natuurpark aan de monding van de Somme.

Ree

Ree loopt in cameraval in bos te Ellezelles (B)

Buizerd.

Buizerd verorbert dode bosduif in bos te Ellezelles (B)

Muskusrat

Muskusrat in Frasnes (B)

Torenvalk

Torenvalk verorbert prooi op paaltje.

Grauwe klauwier.

Mannetje grauwe klauwier zit op tak. Gefilmd in Ardèche (F)