205. MATKOP (Poecile montanus)

Gespot in Harchies (B). Eén van de kleinste mezen. Lijkt bijna als twee druppels water op zijn neefje: de glanskop. Het makkelijkst om de twee te onderscheiden is de zang, maar aangezien ik daarin een complete nitwit ben, moet ik het toch met de uiterlijke kenmerken doen. En er zijn verschillen: zo glanst de kruin van de matkop minder en zijn de wangen compleet wit, terwijl de glanskop minder helder witte wangen heeft. Belangrijkste visueel onderscheid wordt vooral door de ‘lichte baan’ op de armpennen bij matkop gemaakt (hier op foto goed te zien).

3 Comments

 • Inge Buntinx Posted september 27, 2017 09:05

  Beste Jeroen,

  Ik volg jouw blog met veel plezier. Voorbije weekend mocht ik in de Ardennen nog een aantal glanskoppen bewonderen. Om het verschil te onthouden tussen matkop en glaskop kan ik me gelukkig baseren op volgend ‘geheugensteuntje: bij de matkop is alles “meer “ : meer wit op wang, meer zwart op keel (maar de randen zijn wel diffuus, niet scherp afgelijnd zoals bij de glanskop). De matkop heeft meer bleek op de armpennen (het paneeltje dat u beschreef), meer wit in buitenste staartpennen en een meer afgeronde staart.
  Enkel de witte snijrand van de snavel is minder, die loopt bij glanskop over de volledige snavel, bij matkop enkel aan de basis. Maar dit is meestal heel moeilijk te zien.

  Leuk dus om dit te kunnen vergelijken met de foto die u publiceerde.

  Met vriendelijke groeten,
  Inge Buntinx
  Educatief- en projectmedewerker Vogelbescherming Vlaanderen

  • Jeroen Denaeghel Posted oktober 9, 2017 10:13

   Goed geheugensteuntje, Inge. Bedankt!

  • Jeroen Denaeghel Posted september 18, 2018 13:05

   Dag Inge, ik zag beiden vorige week in Harchies en jouw geheugensteuntje was een hulp. Bedankt daarvoor! Groet, Jeroen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *